{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stotinu godina stari crteži vanzemaljaca i danas inspirišu pisce SF-a

Klix.ba
4.5.2015. u 20:53
12
21
Stotinu godina stari crteži vanzemaljaca i danas inspirišu pisce SF-a
12
Originalni crteži Marsovaca iz romana Rat svjetova (The War of the Worlds) Herberta Georgea Wellsa prodaju se za nevjerovatnih 500.000 eura.
Brazilski umjetnik Henrique Alvim Correa ubijedio je Wellsa da u izdanju romana iz 1906. godine koristi upravo njegove crteže koji prikazuju bitku između ljudi i vanzemaljaca opisanu u danas možda i najpoznatijem naučno-fantastičnom romanu.

Crteže je 25 godina čuvao jedan nepoznati kolekcionar, a oni koji se nadaju kupovini 32 ilustracije tvrde da su djela načinjena olovkom i tintom zaista "jedinstvena na svijetu".

Umjetnik Warwick Goble nacrtao je ilustracije za prvo izdanje knjige printano 1898. godine, ali se one nisu svidjele autoru knjige. Wells je čak otvoreno kritikovao ilustracije u drugom izdanju Rata svjetova.

Siromašni doseljenik iz Brazila načinio je danas poznate ilustracije nakon što je pročitao Wellsovo djelo o invaziji Marsovaca. 1903. godine Correa se usudio crteže pokazati piscu koji ga je zaposlio i dozvolio da ukrasi izdanje načinjeno 1906. godine.

Ilustracije su korištene u mnogim narednim izdanjima, a mašta spretnog Brazilca imala je veliki utjecaj na prikazivanje vanzemaljaca u naučno-fantastičnim knjigama i filmovima koji su kreirani davno nakon njegove smrti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: