Zanimljiv "eksperiment"
6

Šta se dogodi kad se automobil baci s visine od 45 metara na veliku trampolinu

DP
Bivši inženjer specijalnih projekata za NASA-u i Apple bacio je automobil s 45 metara na trampolinu.

Mark Rober ima popularni YouTube kanal na kojem prikazuje zanimljive inženjerske projekte, naučne eksperimente i povremene smiješne snimke s ljudima poput Billa Gatesa. Poznat je širom svijeta po svojim podvizima. Prije otprilike šest mjeseci, ljudi s kanala "How Ridiculous" obratili su mu se s ludom idejom. Bila im je potrebna njegova pomoć. Ovi Australci željeli su spustiti automobil s 45 metara visokog tornja na trampolinu. Šta može poći po zlu, zar ne?

Znali su da je ovaj projekt nešto što bi bivši NASA-in inženjer vjerovatno mogao osmisliti i umanjiti rizik od bilo čega lošeg što bi se moglo dogoditi. Rober je ubrzo počeo raditi. Trampolina izgrađena po mjeri morala je biti kompjuterski dizajnirana i bilo je nužno, iz očiglednih razloga, isprobati je kroz različite simulacije, piše Car Buzz.

Konačno, Rober je smislio kako napraviti stvar i poslao je planove i popis potrepština australskoj ekipi. Rezultat je bila masivna trampolina s debelom osnovom od kevlara koja je za čelični okvir zakačena sa 144 opruge za garažna vrata, od kojih svaka može izdržati 200 kilograma. Prije nego što na kraju na nju baci stari Holden hatchback s pet vrata, trebalo je obaviti neka ispitivanja, kao što je bacanje 20 kugli za kuglanje i 20 lubenica na trampolinu. Naravno, većina testiranja već je rađena na kompjuterskim simulacijama, tako da su Rober i ekipa bili prilično sigurni da će se sve odvijati sasvim u redu.

A onda je konačno stigao taj trenutak - vrijeme da se baci automobil. Očigledno, ne bilo koji automobil, već ovaj krš, na putu za otpad. Pad automobila bio je epski, što možete vidjeti i na snimku.

Poslije toga su bacili i jedan čamac,