Nakon masturbiranja na sceni
0

FOTO+VIDEO / Srbijanska umjetnica 700 sati gledala u posjetitelje

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Srbijanska umjetnica Marina Abramović izvela je najduži performans ikada. Naime, ona je provela 700 sati sjedeći i gledajući posjetitelje izložbe "The Artist Is Present" u muzeju moderne umjetnosti u New Yorku.

Marina Abramović je sjedeći na stolici u atriju muzeja provela sedam sati dnevno, šest dana u sedmici.

Svi posjetioci imali su priliku da priđu i sjednu na stolicu nasuprot Marine, te ukrste pogled s njenim. Neki su tako sjedeći ispred nje proveli gotovo cijeli dan, dok su drugi ustajali nakon samo nekoliko minuta.

Među posjeticima koji su odlučili da se sukobe s pogledom srbijanske umjetnice bile su i poznate osobe, kao što su Bjork, Lou Reed, Marisa Tomei i Isabella Rosselini.

Retrospektivna izložba privukla je preko 1.400 ljudi, a spomenimo i to da je Marina svih sedam sati dnevno, šest dana u sedmici bila odjevena u dugu haljinu.

Neki djelovi retrospektivne izožbe su se također pokazali kontroverznim, pogotovo Imponderabilia gdje se posjetitelji moraju provući između gole žene i muškarca koji su stajali na uskom prolazu.

Među djelima slavne Marine Abramović nalazi se i performans u kojem ona sama sebe ubada noževima, zatim igra s vatrom, te šest sati nepomičnog stajanja dok posjetici s njom čine šta god požele.

Jednom se čak desilo da joj je muškarac držao pištolj na vratu, no ona je i dalje ostala nepomična.

Inače Marina Abramović je poznata i po tome što je u ime umjetnosti masturbirala po osam sat dnevno pred galerijskim prostorom, a dizala je i suknju i pokazivala vaginu kako bi dozvala kišu. Izvodeći svoje performanse nekada je bila na samoj granici izdržljivosti, te je više puta završavala u bolnici. Također, Marina je prehodala i Kineski zid, a da pri tome ništa nije jela.

Abramovićeva je rođena u Beogradu, a studirala je u Zagrebu. Koliko je priznata i cijenjena u svijetu govori sam podatak da se jedina s područja Balkana našla na Timesovoj listi umjetnika koji su obilježili 20. stoljeće.