Zanimljivosti
0

Srbijanska djeca preko crtića uče hrvatski jezik

FENA
Srbijanska djeca putem crtanih filmova sinhroniziranih na hrvatski jezik usvajaju hrvatske riječi, a gotovo 90 posto crtanih filmova u Srbiji sinhronizirano je na hrvatski, objavio je u ponedjeljak beogradski dnevnik "Press".

U tekstu naslovljenom "Alarmantno: Djeca rastu uz crtiće na hrvatskom!" taj dnevnik prenosi izjavu jednog čitatelja, oca četverogodišnjeg dječaka, koji se javio uredništvu tvrdeći kako mu je sin zbog toga počeo govoriti "tjedan" umjesto "sedmica", te njega zvati "tatek".

"Naša država očigledno nema sistemski pristup ovom problemu, pa je lakše uzeti tuđe", kaže čitatelj.

Dodaje kako je proveo vlastito istraživanje te ustanovio kako je 90 posto filmova u video klubovima, kao i onih koji se prodaju na ulici, sinhronizirano na hrvatski jezik te da je većina titlova također na hrvatskom.

Čitatelj ističe kako sebe ne smatra nacionalistom, ali da srbijanska djeca trebaju rasti uz sadržaje na materinskom jeziku.

Novinari "Pressa" lično su se uvjerili da se u jednoj od najprometnijih ulica u srbijanskom glavnom gradu dječiji crtani filmovi poput "Bambija" i "Tri praščića" prodaju s hrvatskom sinhronizacijom.

List dodaje i kako se u trgovinama u Srbiji već duže vrijeme mogu naći i slikovnice na hrvatskom jeziku.