Aukcija fotografija
0

Špijunka koja je pjevala Hitleru i krala dokumente

Sarajevo-x.com
Uskoro će biti održana aukcija fotografija malo poznate špijunke iz Drugog svjetskog rata, koja je pjevala za Adolfa Hitlera, dok je u međuvremenu krala tajne dokumente i stavljala ih u donje rublje.
Margery Booth bila je pjevačica u Berlinskoj operi, nakon što je preselila u Njemačku prije početka rata. Bilo joj je dozvoljeno da nastupa za britanske zatvorenika, odakle je iznosila korisne informacije.

Fotografija koju vidite jedna je iz serije snimljenih u Berlinu, a koje će se naći na aukciji 30. septembra. Pjevačica je fotografisana u šumi, a na fotografiji je napisala "With kindest remembrances, Good luck, Margery Booth".

Pjevala je pred zatvorenicima iz Britanije, jer su se Nijemci nadali da će na taj način pridobiti neke od zatvorenika da se bore na njihovoj strani protiv Sovjetskog Saveza. U zatvoru je upoznala Johna Browna, od koga je skupljala informacije i slala ih u Britaniju.

Ne sluteći čime se bavi, nacisti su joj vjerovatli, pa je Booth imala priliku pjevati i pred Hitlerom dok je u donjem rublju krila tajne informacije, javlja BBC.

Gestapo je uhapsio i mučio, ali je oslobođena zbog nedostatka dokaza. Tokom bombardovanja Berlina uspjela je pobjeći i vratiti se u Britaniju, gdje su njene informacije pomogle u suđenju izdajnicima Williamu Joyceu i Johnu Ameryju, koji su obješeni zbog izdaje.

Fotografije će biti ponuđene na aukciji, a očekuje se da dostignu cijenu od 130 eura.