Istraživanje OECD-a
0

Spavanje i jelo - Francuzi to rade najbolje

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Iako se vjeruje da su veliki zavodnici i gurmani, reputacija muškaraca iz Francuske umnogome je neopravdana, pokazuje nova studija objavljena u ponedjeljak.

Svake noći prosječan Francuz spava duže od devet sati, što je sat duže od prosječnog Japanca ili Koreanca, rezultati su ankete Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) koje prenosi Reuters.

Uprkos vjerovanju da se mnogo zabavljaju, Španci su se našli na trećem mjestu 'lijenih' stanovnika planete Zemlje, odmah iza Amerikanaca koji spavaju preko 8,5 sati.

Francuzi također najviše vremena provedu jedući. Bilo da je u pitanju sendvič ili nešto drugo, u prosjeku provedu dva sata puneći svoje stomake.

Njihovi obroci tako traju duplo duže od onih koje dnevno imaju Meksikanci. U izvještaju OECD-a stoji i to da Japanci, uprkos skraćenom spavanju i dugotrajnom radnom vremenu, uspijevaju odvojiti dva sata na jelo i piće. Oni su se na listi našli na trećem mjestu, odmah iza Novozelanđana.

Ostatak slobodnog vremena najčešće provode uz TV ili radio, a za takve aktivnosti imaju ravno 47 minuta dnevno.

Turci, na drugoj strani, trećinu slobodnog vremena troše na zabavu i druženje s prijateljima.

Ispitivanje je pokazalo i to da Italijani imaju skoro 80 minuta dnevno više za odmor od Italijanki. Razlog tome je što tamošnje žene slobodno vrijeme koriste da očiste dom u kojem žive, stoji u izvještaju.

Od 30 zemalja članica OECD-a najviše vremena u besposličarenju provode Belgijanci (šest sati i 39 minuta), ispred Nijemaca, koji i nisu takvi radoholičari kao što se vjeruje (šest sati i 34 minute).