Španski kuhar pronašao gljivu tešku 68 kilograma

Španski kuhar pronašao gljivu tešku 68 kilograma
46
M. A.
1.11.2019. u 22:44
18
komentara
46

dijeljenja
Španski kuhar pronašao gljivu tešku 68 kilograma Foto: CEN/Daily Mail
Jedan španski kuhar navodno je pronašao najveću gljivu na svijetu koja teži ogromnih 68 kilograma i koja ima potencijal da uđe u Guinnessovu knjigu svjetskih rekorda.
Uzorak gljive Meripilus giganteus pronađen je u gradu Santa Lucia de Gordon u pokrajini Leon, na sjeveru centralne španske regije.

Prema izvještajima lokalnih medija, kuhar Sergio Martinez Valledor primijetio je ogromnu gljivu kada je krenuo u šetnju obližnjom šumom. U njima se navodi da je Martinez Valledor nekoliko dana kasnije odlučio pokupiti veliku gljivu, ali da mu je bila potrebna pomoć nekoliko prijatelja.

"Našao sam je sasvim slučajno, nisam tražio gljive. Zatim sam je zakačio na bukovo stablo", rekao je on.

Foto: CEN/Daily Mail Foto: CEN/Daily Mail


Kuhar i njegovih nekoliko prijatelja gljivu su razdvojili na dva dijela i potom su je odvukli do svog vozila, piše Daily Mail.

Gljiva Meripilus giganteus prevazišla je dosadašnji rekord kada je u pitanju težina, tj. prethodni rekord je držala gljiva od 23 kilograma, a navodi se da bi ovaj nalaz mogao ući u Guinnessovu knjigu rekorda.

Kuhar je rekao da se ova gljiva ne može kuhati jer je prevelika, ali je voljan prepustiti bilo kojem zainteresiranom naučniku da prouči uzorak.
Prijavi grešku


Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...