Velika Britanija
0

Slijepi pas vodič dobio vlastitog psa vodiča

Sarajevo-x.com
Britanac Graham Waspe (60) iz Suffolka je bio potpuno shrvan kada je njegov vjerni pas vodič ostao bez vida. Nakon toga je bio primoran da nabavi još jednog psa, koji će biti vodič njemu i njegovom ljubimcu.

Pas Edward je kao vodič Waspeu služio punih šest godina, nakon čega je obolio od katarakte. Veterinari ga nisu mogli operisati, pa su bili primorani da mu uklone oči.

Nako što je dobio loše vijesti, Waspe se ipak nije želio rastati sa svojim vjernim prijateljem, pa je odlučio nabaviti novog psa vodiča koji će obojici pomagati pri kretanju.

Dvogodišnji pas Opal se sada brine kako za vlasnika Grahama, tako i za njegovog nekadašnjeg vodiča Edwarda.

"Moja žena i ja smo plakali kada smo saznali da Edward boluje od glaukoma. Nismo ga željeli izgubiti uprkos tome što više ne može obavljati svoj zadatak. Otkako je izgubio vid u oktobru prošle godine, uspješno se navikao na svoje stanje i drugačiji život. On i Opal su postali privrženi. Uvijek su zajedno", rekao je Waspe.

Waspe djelomično vidi na jedno oko. Vid mu je oštećen nakon dvije nesreće. On sa svoja dva psa nastoji podići svijest javnosti o važnosti pasa vodiča. Često posjećuje škole i društvene zajednice.