Nevjerovatna priča s Aljaske
392

Slijepi pas na - 40 stepeni celzija prešao 16 kilometara i našao vlasnike

Klix.ba
Zbog činjenice da je bio sam i slijep te zbog toga što je temperatura na Aljasci pala na minus 40 stepeni celzija, izgubljenom 8-godišnjem psu iz Fairbanksa nisu davane skoro nikakve šanse za preživljavanje.

Međutim, nakon 16 pređenih kilometara mješanac Abby je pronašao put nazad i vratio se svojim vlasnicima, porodici sa troje djece mlađe od 10 godina.

Pas kojeg je porodica usvojila iz prihvatilišta za pse i odgojila, nestao je tokom snježne oluje 13. decembra i porodica nije očekivala da će ga više ikada vidjeti.

"Ovo je čudo. Ne postoje druge riječi koje to mogu opisati. Nikada nismo očekivali da će se vratiti", kazala je McKenzie Grapengeter, vlasnica psa.

Prvobitno ga je pronašao veterinar Mark May dok je 19. decembra bio u divljini sa svojim timom.

"Pas je trčao pored nas nešto duže od kilometra, ali je uskoro posustao. Već smo imali mnogo pasa pa ga nismo mogli povesti. Ipak sam se nadao da će pronaći put do neke kuće", kazao je May.

Međutim, narednog dana se pojavio na kućnom pragu Marka Mayja.

"Pretpostavili smo da je lutalica. Ali ipak, sjedio je tu, pred mojim vratima, daleko od mjesta gdje smo ga prvi put sreli. Uveo sam ga unutra i pobrinuo se za njega. Na moje iznenađenje, na njegovom tijelu nije bilo promrzlina", rekao je May.

May je uz pomoć lokalnih medija i društvenih mreža pronašao vlasnike psa.

"Zahvalni smo za pomoć cijele zajednice. Dali su nam najbolji Božićni poklon koji smo mogli poželjeti", dodala je Grapengeter.