U junu
43

Slackline majstori iz Njemačke će hodati između zgrada u Travniku na visini od 25 metara

Piše: E. M.
Slackline (Foto: EPA-EFE)
Slackline (Foto: EPA-EFE)
Travnik će u periodu od 07. do 08. juna biti domaćin nesvakidašnjeg i neobičnog događaja u okviru kojeg će se organizirati nekoliko zanimljivih događaja povodom nastojanja populariziranja atraktivne sportske discipline "slackline" na ovom području.

Slackline, odnosno, balansiranje na traci je osim u svijetu, odnedavno postalo popularno i kod nas, a umjesto hodanja po rastezljivoj gumi između dva drveta, oni najhrabriji po prvi put u Bosni i Hercegovini i to u Travniku će hodati između dvije zgrade i to na visini od 25 metara i dužini od 50 metara.

Adrenalinski program će početi u petak 7. juna s početkom u 18 sati u ulici Erika Brandisa između grada "Zvijezde", a svi posjetitelji imat će priliku pogledati jedinstvenu vještinu i umiječe ove zanimljive sportske aktivnosti koju će prezentirati deset poznatih slackline majstora iz Udruženja Slacknetz Leipzig iz Njemačke.

Također, svi oni koji žele iskusiti sve čari hodanja po elasaičnoj traci, moći će učestvovati u radionici koja će se održati istog dana u parku kod Općine Travnik sa početkom u 14:00 sati.

Dan kasnije, u subotu, slackline avantura se seli na Vlašić i to na vodopad Ugrić, preko kojeg će gosti iz Njemačke postaviti i preći slackline (highline).

Za sve one koji žele doživjeti nesvakidašnje iskustvo u prelijepom prirodnom ambijentu planine Vlašić, u 08:30 sati predviđen je polazak ispred Zavičajnog muzeja Travnik, a s platoa Babanovac na Vlašiću u 09:30 sati, dok je dolazak na krajnju destinaciju-Ugrić u 11:00 sati. Povratak je planiran u poslijepodnevnim satima.

Organizator ove zanimljive sportske aktivnosti u Travniku je dugogodišnji omladinski aktivista i freelance umjetnik Adin Pinjo, a realizovat će je u saradnji sa Općinom Travnik, Udruženjem Leipzig-Travnik i Udruženjem Slacknetz Leipzig e.V. iz Njemačke.

Na pitanje zašto baš Travnik, Pinjo je kazao da je ovo za početak svojevrsno istraživačko druženje u okviru kojeg će se detaljnije ispitati teren i volja sugrađana za afirmaciju ovog zanimljivog sportskog doživljaja na ovom području, te dodao:

"Travnik je jedinstvena oaza za kreiranje slackline scene BiH i iskreno se nadam da ćemo i na ovaj način uspjeti okupiti poklonike ove sportske aktivnosti koja ne iziskuje ogromna financijska sredstva, a zapravo uveliko podstiče i pozitivno djeluje na razvoj cjelokupnog uma i tijela."

Slackline je zabavna vježba balansa prilikom koje se obično koristi najlonska ili poliesterska rastezljiva guma (gurtna) zategnuta između dvije tačke (drveće, stijene, stubovi itd), a u ovom sportu najvažnija je ravnoteža.

Ovaj način vježbe zdrav je za tijelo i um, te brojni sportisti također koriste ovu disciplinu za održavanje forme (alpinisti, gimnastičari, biciklisti, kajakaši, pa čak i nogometaši), ali mnogi "slackaju" samo zbog zabave. Slackline je nastao u kalifornijskoj dolini Yosemite među ambicioznim penjačima osamdesetih godina prošlog stoljeća, a sada je rasprostranjen po cijelom svijetu i okuplja sve više zaljubljenika.

Organizator poziva sve zainteresovane da im se pridruže na druženju, te naglašava da je super zabava zainteresovana. Pinjo je na kraju naglasio da je vodič ture obezbijeđen te da je zbog prevoza broj učesnika pohoda ograničen a prijava obavezna putem broja telefona +387 62 218 385.