Neobična umjetnost
0

Skulptura "zločestog psa" kao kritika arhitekture muzeja

Klix.ba
Gigantska skulptura psa, autora Richarda Jacksona, postavljena je tako da izgleda kao da se pas "olakšava“ na fasadu kalifornijskog Muzeja umjetnosti Orange County. Osam i po metara visoka skulptura izazvala je mnogo smijeha i polemika, a dio je Jacksonove retrospektivne izložbe "Ain’t Painting a Pain“, piše portal Lifewithdogs.tv.
Unutar crne skulpture labradora retrivera nalazi se crijevo koje u određenom vremenskom intervalu šalje mlaz žute boje na fasadu muzeja.

Veliki broj ljudi nije siguran kako da shvati ovog monumentalnog psa – kao Jacksonovo shvatanje svjetske umjetnosti ili jednostavno kao neobičan eksponat koji na nostalgičan način prikazuje bezbrižni svijet u kojem psi žive.

"Rad koji doslovno ostavlja žuti trag na fasadi zgrade odličan je izložbeni eksponat, ali i kritički osvrt na arhitekturu muzeja. Čitava fasada je bez prozora i vrata i nema nikakve veze sa vanjskim prostorom. Takva vrsta prostora jednostavno vapi za nepoštivanjem. Budući da ovaj eksponat nije baš previše ljubazan prema zgradi, moramo priznati da je upravi muzeja trebalo dosta hrabrosti da ga odobri“, izjavio je pisac Joop de Boer.

Ostali eksponati ove izložbe uključuju sobu obloženu sa hiljadu ručno pravljenih satova, automobilski motor koji prska boju po podu i model jelena koji ispaljuje kapsule sa bojom iz svoje pozadine. Osvrti na ovu izložbu mogu se slati do 10. marta, nakon čega će autor najboljeg komentara biti izabran da pomogne u stvaranju nekog djela pomoću jedne od Jacksonovih "mašina za bojenje“.

Komentari djece na figuru "zločestog psa“ su jednoglasni – jednostavno je obožavaju.