{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Skoro milion Italijana ovisno o kocki

S
10.4.2012. u 21:13
10
6
Skoro milion Italijana ovisno o kocki
10
Skoro milion Italijana ovisno o kocki
Kockanje je treće najunosnije "zanimanje" u Italiji, gdje je skoro milion ljudi ovisno o ovom poroku, navodi se u istraživanju antimafijaškog udruženja "Libera".
"Prema našim pretpostavkama, kocka u Italiji ima najveći promet u Evropi koji legalno iznosi više od 76 miliona eura godišnje, plus deset milijardi evra nelegalno", rekao je potpredsjednik udruženja Marselo Cosi.

"Libera" navodi da svaki Italijan u prosjeku potroši oko 1.260 eura godišnje na kartanje, mašine za kocku, video-poker ili bingo.

Klađenje putem interneta se najbrže razvija, a "online kockari" su tokom prošle godine potrošili milijardu i po eura, što je trostruko više nego 2010. godine.

Cosi je naglasio da je trenutno više od 800.000 Italijana, od kojih su brojni maloljetni, ozbiljno ovisno o kockanju i da ih mogu izliječiti samo specijalisti.

"Problem ovakve ovisnosti veoma je opasan, a dodatno je pogoršan tokom ekonomske krize jer mnogi tragaju za srećnim preokretom svog života", rekao je Cosi, dodajući da rasprostranjeni marketing dodatno doprinosi prihodima kockarske industrije.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: