{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Italija: Mafija kontrolira prehrambenu industriju

F
20.1.2012. u 14:29
0
1
Italija: Mafija kontrolira prehrambenu industriju
0
Italija: Mafija kontrolira prehrambenu industriju
Organizirani kriminal u Italiji kontrolira poljoprivredu i promet prehrambenim proizvodima vrijedne ukupno 12,5 milijarda eura godišnje, što je 5,6 posto ukupnih poslova organiziranog kriminala u Italiji, pokazali su rezultati parlamentarne istrage objavljeni u četvrtak.
Organizirani kriminal proširio je svoje djelatnosti na čitavu prehrambenu industriju od otkupa zemljišta za proizvodnju hrane, preko uzgoja kultura do prijevoza do potrošača, saopćilo je najveće talijansko udruženje farmera Coldiretti u izjavi.

"Talijani imaju novog gosta za svojim stolom - kriminalne organizacije koje pojedu ono što su trebali pojesti Talijani", prenosi Coldiretti riječi glavnog talijanskog antimafijaškog tužitelja Pietra Grassa.

"Te kriminalne grupe često određuju otkupne cijene poljoprivrednicima kao i maloprodajne cijene u svoju korist time što umanjuju ono što se plaća proizvođačima za njihove proizvode a podižu cijene u maloprodaji", kaže Coldiretti.

Na temelju njihove prijave parlament je pokrenuo istragu.
Procjenjuje se da je ukupna vrijednost talijanske poljoprivredne i prehrambene industrije oko 300 milijarda eura godišnje.

Coldiretti ističe da talijanska poljoprivreda i prehrambena industrija trpe i zbog prodaje oko 60 milijarda dolara godišnje robe koja se prodaje kao prvoklasni talijanski prehrambeni proizvod a zapravo je stranog porijekla i nekvalitetna.

Grasso je poručio da bi se zakonima trebala onemogućiti proizvodnja lažne talijanske hrane kao i sudjelovanje organiziranog kriminala u toj djelatnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: