Zanimljivosti
0

Sjeverna Koreja otvorila luksuznu prodavnicu za svoju elitu

FENA
Sjeverna Koreja je početkom godine otvorila veliku prodavnicu u Pjongjangu u kojoj nudi luksuzne proizvode namijenjene članovima vodeće elite kako bi ojačala svoju odanost procesu nasljedstva na čelu vlasti, saopćili su ponedjeljak južnokorejski zvaničnici.

Prodavnica, nazvana Potongkang, otvorena je u februaru i nudi proizvode luksuznih marki, kao što su Chanel i Giorgio Armani, kao i namještaj, prehrambene proizvode i lijekove, rekao je južnokorejski vladin zvaničnik, želeći da ostane neimenovan.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Il želi da ojača odanost elitnih članova prema svojoj porodici dijeleći razne poklone, smatraju južnokorejski analitičari.

Krhkog zdravlja, 69-godišnji ili 70-godišnji Kim Jong-Il priprema svoga nasljednika, a to je najvjerovatnije najmlađi od njegovih sinova Kim Jong-Un, koji ima manje od trideset godina.

Prema pisanju južnokorejske štampe, vlast priprema svečanosti za stotu godišnjicu rođenja Kim Il-Sunga u aprilu 2012. godine, oca Kim Jong-Ila i osnivača Sjeverne Koreje.

U glavnom gradu su izgrađene zgrade, parkovi i pozorišta. Oko 50.000 tona humanitarne pomoći u hrani poslala je Rusija u augustu, a oko 40.000 tona je rezervirano za stanovnike Pjongjanga, prema pisanju južnokorejskog dnevnog lista Dong-A Ilboa.

Dong-A Ilbo međutim izvještava da u pokrajini ima samo od jednog do četiri sata struje dnevno za stanovništvo.