Kultno mjesto
268

Sjećate li se sarajevskog kafića Nava? Kažu da je baš ovdje stigao "prvi glas" o organizaciji Olimpijade

N. O.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Kafić Nava na Baščaršiji bio je omiljeno mjesto Sarajlija decenijama, a za njega se veže i anegdota da je upravo ovdje stigao "prvi glas" odnosno telegram o organizaciji Zimskih olimpijskih igara 1984. godine.

Uz obilježavanje 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu mnogi se prisjećaju brojnih anegdota vezanih za organizaciju i samo odvijanje ove manifestacije.

S tim u vezi, na društvenim mrežama prisjetili su se i kultnog sarajevskog lokala u koji je, kako kažu, stigla i prva vijest o organizovanju Olimpijade.

Navu je otvorio Ilijas Torlak, a prema anegdotama iz ovog vremena iz Atine je prvi telegram stigao upravo u ovaj kafić pa tek poslije u Olimpijski komitet. Drugi tvrde da je vijest zapravo prvo stigla u Steleks, kultni sarajevski klub udruženja studenata Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu i to preko radio amatera.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Nava je bio prvi konceptualni kafić u Sarajevu, a nosi ime po malim mediteranskim brodovima. Čak je i enterijer bio osmišljen kao brodska kabina i vjerna replika Nave. Metalni dijelovi su bili utisnuti u lamperiju, a na mrežama se prisjećaju kako su pripiti gosti nerijetko govorili da se u njemu "sve ljulja" baš kao na brodu.

U ovom lokalu slavili su se svi značajniji uspjesi sarajevskih muzičara i sportista poput titule prvaka Evrope KK Bosna iz 1979. godine.

Vjerni gosti Nave bile su brojne poznate ličnosti poput Safeta Sušića, Zdravka Čolića, Kemala Montena te Davorina Popovića.