Zanimljivosti
0

FOTO / Šinomobil na ulicama Sarajeva

Sarajevo-x.com
Građane Sarajeva je proteklog vikenda iznenadilo vozilo na vlastoručni pogon koje je voženo ulicama u centru. Nije riječ o nekoj najnovijoj političkoj kampanji, kao što su neki pomislili na prvu. Ovdje se radi o obilježavanju jednog lijepog događaja koji je prije 126 godina građane Sarajeva učinio ponosnim građanima Evrope.

Kako bi građane podsjetili na ovaj događaj i omogućili cijeloj BiH da uživa u ovom jubileju, firma “koja daje krila” organizirala je takmičenje na šinama.

Nakon Jump&Freezea, SoapBoxa i ostalih krajnje zanimljivih i zabavnih takmičenja, koja su predstavljala pravo osvježenje za Sarajevo i BiH, stiže najnovija ludorija: Red Bull Šinomobil utrka. U nedjelju, 26. septembra, u 17 sati na Željezničkoj stanici u Sarajevu, 18 timova će se sa vozilima – šinomobilima – proizvedenim u domaćoj radinosti takmičiti na tramvajskim šinama, 126 godina nakon što je u Sarajevu proradila prva redovna tramvajska mreža u Evropi. Vozila se moraju kretati isključivo na ljudski pogon, a svako mora imati i rasvjetu koja, isto tako, mora biti napajana iz samog vozila, dakle bez baterija, akumulatora itd. Postoji i niz drugih pravila koja su kvalifikovani timovi morali ispuniti, poput sigurnosti, dimenzija, načina konstrukcije…

Kriteriji koji će odlučivati o pobjednicima su prije svega brzina i originalnost. Znači, brzina je bitna, ali veliku ulogu će igrati i kreativnost konstruktora. A za prva tri tima predviđene su i zanimljive i vrijedne nagrade. Sve informacije vezane za ovaj događaj možete pronaći na web stranici redbullsinomobil.ba ili redbull.ba.

Promotori ovog događaja u mjesecu maju bili su naš fudbalski reprezentativac Vedad Ibišević, Brano Jakubović iz benda "Dubioza kolektiv", kao i reper Adnan Hamidović Frenkie.

Ulaz na takmičenje je slobodan, tako da svakako možemo preporučiti da u nedjelju, 26. septembra, već od 16:30 sati, dođete na Željezničku stanicu u Sarajevu i prisustvujete 1. Red Bull Šinomobil utrci, poručuju organizatori.