Nisu bile udaljene ni pet km
1

Sestre blizanke se upoznale nakon više od 50 godina

Sarajevo-x.com
Jennifer Wilson i Kathleen Mills
Jennifer Wilson i Kathleen Mills
Britanka Jennifer Wilson je decenijama znala da ima sestru blizanku, ali nije mogla ni naslutiti način na koji će se sresti nakon mnogo godina.

Jennifer je tokom života imala jaku želju da sretne svoju sestru blizanku, budući da su ih razdvojili kada su bile bebe. I, nakon 53 godine, želja joj se ostvarila, piše britanski list Mirror.

Srele su se dok su hodale ulicom. "Imala sam leptiriće u stomaku. Kath nije bila svjesna da ima sestru. A ja sam se cijeli svoj život pitala kako je i kako živi", kaže Jennifer, koja je upoznala sestru tek kad su obje napunile 66 godina.

Jennifer je odrasla u Rotherhamu ne znajući da su je usvojili Elsie i Harold Walton. U toj je porodici imala dvije starije sestre, Joyce Burkinshaw i Ednu Marsh. No, kada je Jennifer imala 11 godina saznala je da je usvojena i da je njena prava majka teta Eva, koja je gotovo svakodnevno pila čaj sa Elsie. Eva je živjela u susjedstvu s roditeljima i sinom Fredom. No, Elsie je to negirala i rekla Jennifer da joj je ona prava majka. Ipak, nakon dvije godine, Jenniferine sumnje je potvrdila njena rodica, koja joj je rekla da je teta Eva njena biološka majka te da ima i sestru blizanku. Eva je rodila blizanke Janet i Judith, ali su njeni roditelji rekli da u njihovoj kući već živi previše ljudi te da nema mjesta za još dvoje djece. Evina prijateljica i komšinica Elsie je ponudila da usvoji jednu djevojčicu, a njenu sestru Judith je usvojio drugi par.

"Nisam bila uzrujana. Imala sam sretno djetinjstvo. Elsie je za mene i dalje moja majka, a Eva moja teta", kaže Jennifer, koja je i dalje u bliskim odnosima s Evom. Jennifer se u potrazi za sestrom nije mogla puno osloniti na Elsie i Evu, te je nastavila sama. Uskoro je počela razmišljati o tome kako bi svoju sestru mogla sresti na ulici, pa je i svog supruga obavezala da s pažnjom posmatra druge ljude na ulici. Jedan dan, njen suprug Howard joj je rekao kako je vidio ženu koja dosta liči na nju. Ipak, sve se počelo raspetljavati nakon što je 2009. Jenniferina kćerka na internetu objavila oglas u kome traže Judith, odnosno Kathleen. To je uočio istraživač TV emisije koja spaja ljude i oni su im pomogli da kontaktiraju.

Do tada Kathleen nije ni znala da ima sestru, iako su joj roditelji rekli da je usvojena kada je imala 21 godinu. No, kao i Jennifer, ona je imala sretno djetinjstvo i nije imala razloga da kopa po svojoj prošlosti. "Nikada nisam razmišljala o potrazi za svojom biološkom majkom", kaže Kathleen. Sada su sestre morale čekati tri sedmice da im TV producenti dogovore susret i konačno, to se desilo u parku, gdje su potrčale jedna prema drugoj, zagrlile se, poljubile i počele plakati... Poslije su otišle na kafu te je Jennifer rekla da ima kćerku Nicole i 15-mjesečnog unuka Fintana, kao i dvije pastorke i njihovu djecu. Kathleen je kazala da se udala za Dereka Millsa s kojim ima dvoje djece, Julie i Richarda te četvero unučadi i troje praunučadi. Saznale su potom i da su živjele ni pet km daleko jedna od druge, te da su čak imale istog zubara i ljekara. Sada se često viđaju, barem dva puta sedmično, kako bi nadoknadile izgubljeno vrijeme. "Cijeli život mi je nedostajala, sad osjećam kao da smo oduvijek bile zajedno", kazala je Jennifer.