{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šest ženskih parova se vjenčalo u zatvoru

F
14.9.2010. u 17:36
0
0
Šest ženskih parova se vjenčalo u zatvoru
0
Šest ženskih parova se vjenčalo u zatvoru
Foto: Ilustracija
Šest ženskih parova se vjenčalo u ponedjeljak u zatvoru u Meksiku, što predstavlja “novinu”, na inicijativu glavnog meksičkog grada, saopćile su lokalne vlasti.
Grad Mexico, kojim upravlja ljevica, manjina u većinski katoličkoj zemlji, legalizirao je 21. decembra 2009. godine homoseksualni brak koji je proizašao iz prava na usvajanje, što je također “novina” u Latinskoj Americi.

Prva homoseksualna vjenčanja između muškaraca i žena obavljena su u martu, a poslije njih je uslijedilo još 300 vjenčanja, navodi se u saopćenju općinskih vlasti.

- Po prvi put u zatvorskom sistemu glavnog grada u ponedjeljak šest istospolnih parova odlučilo je da se vjenčaju, navele su općinske vlasti Mexica na svoj internetskoj stranici.

Rodbina i prijatelji su pozvani na svečanost u zatvor Santa Martha, u toku koje se vjenčalo još 13 heteroseksualnih parova.

Vrhovni sud u Meksiku u augustu je proglasio ustavnim homoseksualne brakove i usvajanja koja su, također, legalizirale općinske vlast glavnog grada.

Konzervativci savezne vlade predsjednika Felipea Calderona, značajne partije države Meksiko i katolička crkva napali su ovu odluku glavnog grada.

Mexico je već 2007. godine prestao da kažnjava pobačaje, a njegovi poslanici sada ispituju principijelno odobrenje za “zamjenske majke”, što će predstavljati još jednu latino-američku “novinu”.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: