Najskuplji do sada
23

Sat glumca Paula Newmana Rolex Daytona prodat za 17,7 miliona dolara

Klix.ba
Najskuplji sat na svijetu
Najskuplji sat na svijetu
Sat glumca Paula Newmana Rolex Daytona prodat je na aukciji za 17.752.500 američkih dolara, zbog čega je postao najskuplji sat svih vremena.

Aukcija je održana u Phillipsu u New York Cityju. Iako su mnogi očekivali da će sada oboriti rekorde u cijeni, niko nije očekivao da će postati najskuplji sat prodan na ovaj način.

Nadmetanje je trajalo svega 12 minuta, a bilo je i učesnika koji su se borili za njega putem telefona. U aukciji je učestvovalo više od 400 ljudi iz cijelog svijeta.

Glumac je dobio sat na poklon od svoje supruge, glumice Joanne Woodward i smatran je "Svetim gralom" među kolekcionarima satova.

"Mnogi misle da je ovo najbolji sat na planeti", rekao je Geoff Hess, kolekcionar Rolex satova.

Newman ga je uvijek nosio, a potječe iz 1980-ih godina. Poklonio ga je Jamesu Coxu, bivšem momku svoje kćerke, 1984. godine, koji je uz savjet advokata odlučio da ga proda. U vrijeme kada ga je dobio na poklon njegova cijena je bila 200 dolara.

Do ovog trenutka, najskuplji sat prodan na aukciji bio je Patek Philippe 1518 od nehrđajućeg čelika, a napravljena su samo četiri takva. Prodan je također u Phillipsu u Ženevi u novembru 2016. godine.