Pobednik, Zagi i Vučko
183

Sarajevski umjetnik dirljivom ilustracijom odao počast Vukovaru: Neka bistra voda poteče

D. J.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Bosanskohercegovački umjetnik Midhat Kapetanović objavio je na svom Instagram profiilu ilustraciju kojom je odao počast žrtvama Vukovara.
Kapetanović je prikazao ilustraciju na kojoj Vučko kao simbol Sarajeva, Zagi kao simbol Zagreba i Pobednik kao simbol Beograda toče vodu u vukovarski vodotoranj. "Neka bistra voda poteče i neka je suza nikad više ne zamuti", stoji u opsiu objave koja je pokupila preko 600 lajkova.

Kapetanović je prepoznatljiv po dirljivim ilustracijama u kojima odražava dešavanja u svijetu, a za događaje vezane za područje Balkana nerijetko koristi Vučka, Zagija i Pobednika kao simbole država koje predstavljaju.

Inače, u novembru se Hrvatska, ali i regija prisjeća stradanja Vukovara u Domovinskom ratu. Taj gradić u Slavoniji je branilo oko 1.800 branitelja, među kojima su bili mnogi dobrovoljci iz svih krajeva Hrvatske, a na suprotnoj je strani bilo oko 30.000 neprijateljskih vojnika, potpomognutih s više od 600 tenkova, stotinama minobacača i topova te ratnim zrakoplovstvom.

Herojski otpor slomljen je 18. novembra 1991. Oni koji su ostali odvedeni su u srpske koncentracijske logore, a mnogi su i ubijeni. Iz vukovarske bolnice jugoslavenska vojska izvela je 19. novembra ranjenike, branitelje i civile, koji su pobijeni u noći s 20. na 21. novembar na poljoprivrednom dobru Ovčari, nedaleko od Vukovara.