|

SAD: Dobila otkaz jer je veoma atraktivna

SAD: Dobila otkaz jer je veoma atraktivna
25
Klix.ba
22.12.2012. u 15:22
24
komentara
25

dijeljenja
SAD: Dobila otkaz jer je veoma atraktivna
Poslodavci imaju pravo da otpuste zaposlene radnice ukoliko smatraju da su one “previše zgodne i privlačne”, odlučio je 22. decembra sud u Iowa Cityju, u američkoj saveznoj državi Iowa.
Presuda pomenutog suda odnosila se na neuobičajen slučaj u kojem je zubar James Knight otpustio Melissu Nelson. On je odlučio da otopusti mlađu saradnicu i kao razlog je naveo to što je ona bila veoma atraktivna, a to je ugrožavalo njegov brak. Porota je odlučila da stane u njegovu odbranu, što je prvi put da je takav stav zauzet u sličnim slučajevima u historiji američkog pravosuđa, prenosi “ABC News”.

Sudija Edward Mansfield objasnio je da u pomenutom slučaju nije došlo do kršenja ljudskih prava zasnovanih na rodnoj diskriminaciji. Prema njegovom mišljenju, ali i mišljenju advokata zubara Knighta, dodijeljeni otkaz zasnovan je na emocijama i osjećanjima, kao i na želji zubara da sačuva svoj brak i porodične vrijednosti.

S druge strane, advokatica tridesetdvogodišnje Nelson, smatra da sud šalje pogrešnu odluku.

“Ova porota poslala je poruku ženama Iowae sa stavom da muškarci ne mogu da budu odgovorni za svoje seksualne želje, i da žene Iowae trebaju biti te koje će paziti na seksualne želje svojih šefova”, kazala je advokatica Paige Fiedler.

Nelson je u ordinaciji zubara bila zaposlena deset godina, ali su problemi počeli tokom posljednjih nekoliko mjeseci, kada je on uočio da se ona oblači sve izazovnije. Otkazu je prethodio i niz diskutabilnih komentara poput onog kada je Knight zaposlenoj rekao da je njeno oblačenje krivo za njegovu erekciju na poslu ili kada je, komentarišući njen seksualni život, rekao da je to “kao kada imaš lamborđini u garaži koji nikada ne voziš”.

Zanimljivo je i to da je porota brojala sedam članova i da su svi oni bili muškarci, što je prava rijetkostu u SAD.
Prijavi grešku


Komentari (24)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...