Zanimljivosti
36

Ruski base skakač skočio sa Mount Everesta

Klix.ba
Ljubitelj ekstremnih sportova je napravio najviši base skok na svijetu skočivši sa sjeverne strane Mount Everesta.

Ruski base skakač Valery Rozov je skočio sa najviše planine na svijetu kako bi obilježio 60 godina otkako su Edmund Hillary i Tensing Norgay osvojili vrh Mount Everesta.

Četrdesetosmogodišnji Rozov je se dvije godine pripremao za skok, a većinu vremena je potrošio na izradu specijalnog odijela. On i njegov tim su proveli tri sedmice na Himalajima prije samog skoka. Rozovu su bila potrebna četiri dana da se od kampa popne na lokaciju s koje je skočio, a koja je bila na visini od 7.220 metara.

Prvi trenuci skoka su bili kritični jer je Rozovu bilo potrebno više vremena od uobičajenog da napravi tranziciju iz slobodnog pada u let. No, nakon nekoliko sekundi, on je poletio i u letu proveo cijelu minuti pri brzini od 201,1 km/h, a na kraju je sigurno sletio na glečer Rongbuk.

Iza sebe ima više od 10.000 skokova, a svojim nevjerojatnim podvizima već godinama puni novinske stupce. Na Kamčatki je 2009. godine skočio u krater aktivnog vulkana, 2010. godine je otišao na Antrarktiku i skočio s vrha planine Ulvetanna, 2011. godine obukao je wingsuit i skočio s Mont Blanca, a 2012. prvo je skočio s vrhe Ušbe na Kavkazu, a zatim na Himalaji izveo posljednju probu prije skoka s Mount Everesta popeo se na vrh Shivling i skočio s nadmorske visine od 6.240 metara.