Zanimljivosti
0

Ribar ulovio džinovsku ribu pilanu na Floridi, kupači mu pomogli da je izvuče

Klix.ba
Džinovska riba pilan uhvaćena je u vodama Naples Piera u Floridi prije nekoliko dana. Ribar je slučajno "ulovio", misleći da je riječ o sasvim običnoj, ali kada je nije mogao izvući shvatio je se nešto čudno dešava.

S obzirom na to da je riba bila prevelika, potražio je pomoć od muškaraca s plaže. Izvukli su ribu u pličak i nakon nekoliko pokušaja uklonili udicu.

"Tada smo ugledali džinovsku pilanu. Nikada nisam vidio ništa slično uživo", rekao je ribar Alex Pino koji je upecao.

Nakon što su izvadili udicu i divili se, muškarci su vratili ribu u more. Ribe pilan mogu narasti i do pet metara dužine, te težiti i do 317 kilograma.

"Mlade pilane su godišnji stanovnici plićih obalnih voda, posebno ušća rijeka. Veće pilane su bliže obali u proljeće, a tokom ostatka godine u dubljim vodama", navodi se Komisija za ribe Floride.

Postoji sedam vrsta te ribe, koliko ih živi u svjetskim morima, nesumnjivo spada u najneobičnije kreacije evolucije. Svaka od njih ima ponešto drugačiju pilu, odnosno izraslinu naoružanu s dva reda zuba koji strše prema van.

Pila na nosu služi kao osjetilo i kao oružje. Izraslina je posuta malim porama koje ribi omogućuju da osjeti slabašna električna polja što ih stvaraju živa bića pa se čak ni u muljevitoj vodi plijen ne može sakriti od neobičnog predatora. Kada konačno nađe žrtvu, pilan svoju pilu koristi kao poput mačevaoca. Snažnim zamasima ustranu ošamućuje ili nabada plijen zubima. Ponekad će jakim zamahom presjeći ribu na pola. No čak i slabiji udarci ošamutit će plijen pa će on potonuti na dno gdje će ga pilan nabosti zubima ili jednostavno progutati.