Nije prikazana u Rusiji
23

Reklama iz 1997. za koju je Gorbačov dobio milion dolara je ponovo hit na društvenim mrežama

N. O.
Insert iz reklame (Foto: YouTube)
Insert iz reklame (Foto: YouTube)
Slijedom smrti Mihaila Gorbačova, korisnici društvenih medija ponovno su počeli dijeliti reklamu za Pizza Hut u kojoj je nekoć glumio, a za ovaj angažman je dobio milion dolara.

Pizza Hut je prvi put otvoren u Moskvi 1990. i bio je jedan od prvih stranih restorana u Rusiji, a odmah iza njega je bio McDonald's.

Nekoliko godina kasnije, nakon raspada Sovjetskog Saveza, političar Mihail Gorbačov zamoljen je da glumi u jednoj od prvih TV reklama lanca u zemlji. U bizarnom obratu, međutim, nikada nije emitirana u Rusiji.

Spot je kreirala oglasna agencija BBDO, a snimljen je u novembru 1997. u Moskvi i emitiran sljedeće godine. Prikazuje Gorbačova kako šeta snježnim ulicama sa svojom unukom Anastazijom Virganskom, dok se u pozadini vidi katedrala Vasilija Blaženog.

Ulazeći u Pizza Hut kako bi nešto pojeli, druga porodica koja uživa u ručku primijetila je ruskog političara i počela se prepirati oko utjecaja koji je Gorbačov imao na naciju.

Otac tvrdi: "Zbog njega imamo ekonomsku zbrku", a sin se u međuvremenu buni: "Zbog njega imamo priliku."

Konačno, majka se ubacuje s porukom: "Zbog njega imamo mnogo stvari... poput Pizza Huta."

Poznato je da je Gorbačov dobio milion dolara za snimanje reklame, ali je odbio pojesti pizzu. Zabilježeno je da je novac iskorišten za finansiranje raznih istraživačkih projekata na kojima je u to vrijeme radio.