Velika prijateljica BiH
72

Rečenica koju je princeza Diana izgovorila prilikom posjete Tuzli i danas privlači pažnju

I. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Princeza Diana je u augustu 1997. posjetila Bosnu i Hercegovinu, a rečenica koju je izgovorila u Tuzli i danas privlači pažnju.

Jedan novinar je, između ostalog, konstatovao da su prisutne žene borci, na šta mu je Diana uz osmijeh kazala: "Zato što su žene."

Pored toga što je nesebičnu podršku pružala svim žrtvama rata, ovom izjavom je naročito pokazala da joj je borba za prava žena također bila važna u svakom trenutku.

Snimak je dosad prikupio više od 900.000 lajkova.

"Rođena je u pogrešnoj generaciji", "Bila je mnogo ispred svog vremena. To se nekim ljudima nije dopadalo", "Tako mi je žao što ona više nije među živima. Imala je vlastitih problema, ali je uvijek bez suzdržavanje govorila svoje mišljenje i zalagala se za prave ljude", neki su od komentara.

Princeza Diana je u okviru posjete BiH, koju je organizovala nevladina organizacija Landmine Survivors Network, razgovarala sa žrtvama mina u Sarajevu, Tuzli, Zenici i Gradačcu. Kazala je da se nije željele susresti s političarima.

"Ja nisam političarka. Moji interesi su humanitarni i zato me je pogodila ova tragedija. Kako zemlje koje proizvode i trguju oružjem mogu imati mirnu savjest dok se događa razaranje ljudi?", izjavila je.