Ne kvari se
75

Puška iz Drugog svjetskog rata savršeno radi nakon 78 godina od prve upotrebe

DP
Model puške PPSh-41 slavu je stekao tokom Drugog svjetskog rata, a čak i danas savršeno radi.

Stručnjaci za oružje iz Kalašnjikov koncerna pred kamerama testiraju različite modele oružja želeći provjeriti njihovu izdržljivost.

Automatsku pušku PPSh-41 za potrebe Crvene armije dizajnirao je Georgy Shpagin. Počela se koristiti 1941. godine na Istočnom ratištu. Inženjeri su rafalnom paljbom pokušali uništiti strojnicu, a oružje staro 78 godina nije se lako predalo.

Tokom testa iskorišteno je 913 metaka veličine 7,62 x 2,5 milimetara. Streljivo koje ispaljuje Shpagin postavljeno je u dobošima, a svaki od njih sadrži 71 metak. Strojnica je doslovno progutala sve streljivo. Tek pri ispaljivanju posljednje kutije metaka, dogodili su se ozbiljni problemi.

Pokazala se stara boljka ovog modela koja se odnosi na prilagođenost doboša u kojem se nalazi streljivo. Naime, nije svaka kutija savršeno kompatibilna s različitim verzijama poznatog Shpagina.

Stručnjak za oružje primijetio je da se strojnica pregrijala nakon 500. zrna. Tokom pauze utvrđeno je da ozbiljnih oštećenja nema te da je puška ponovno spremna za upotrebu nakon kratkog hlađenja, piše RT.

Sovjetski Savez je tokom Drugog svjetskog rata proizveo oko 6 miliona komada ovog oružja. Tako je Shpagin postao najmasovnije oružje tokom svjetskog sukoba. Za današnje standarde je pretežak. Bio je pogodniji za pješadijsku borbu, u usporedbi s klasičnim puškama i karabinima koje je do 1941. godine koristila Crvena armija. Do završetka rata, više od polovice sovjetskih vojnika nosilo je ovaj model. Zbog toga je postao simbol pobjede savezničkih snaga nad nacistima.

Široka cijev, pažljiva upotreba metala i drveta pri izradi i laki doboši sa streljivom učinili su ovu pušku skoro neuništivom. Jedini način da se izazove kvar jeste rafalna paljba bez prestanka. Nagomilane čestice baruta i prašine potpuno blokiraju cijev i tada je neupotrebljiva.