Zanimljivosti
21

Psi više vole slušati Beyonce nego Mozzarta i Bacha

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Prema najnovijem istraživanju, većina pasa više voli slušati pjesmu Beyonce "Single ladies" i moderni zvuk nego Mozzartovu "Malu noćnu muziku" i klasične kompozicije. Rezultati je to eksperimenta "Muzičke preferencije domaćih pasa" koji je organizovala kompanija Sony.

Kao i ljudi, i psi imaju svoj muzički ukus, pokazalo je istraživanje sprovedeno povodom predstavljanja Sonyjevog GTK-XB7 audiosistema velike snage. U eksperimentu je učestvovalo devet pasa različitih rasa kojim su naizmjenično puštani hitovi Beyonce, Justina Biebera, Taylor Swift, Elvisa Presleya i Martina Geriksa i vječne klasične kompozicije Bacha, Pahelbela, Mozzarta, Beethovena i Tchaikovskog.

Rezultat je pokazao da gotovo dvije trećine ispitanih pasa (62 posto) spontano radije bira da sluša naprimjer Beyonce, nego Beethovena i klasične kompozicije koje je izabralo 38 posto pasa. Istraživači su puštali jednu popularnu i jednu klasičnu pjesmu na dva zvučnika dubokih baseva i u kombinaciji s raznobojnim trosmjernim osvjetljenjem koje prati ritam, a psi su se uglavnom duže zadržavali ispred zvučnika s popularnom muzikom, što sugeriše da više uživaju u slušanju energičnih ritmova.

Kakve pjesme prijaju čovjekovom najboljem prijatelju ispitivale su stručnjakinja za percepciju kod životinja i članica evropskog Udruženja za ispitivanje ponašanja životinja doktorica Wilkinson i doktorantica Natalia Albuquerque.

"Željeli smo dati novo značenje zabavi, a za to nema boljeg načina nego da pozovemo svoje krznene prijatelje da nam se pridruže na podiju za ples", rekao je direktor sektora za video i zvuk u kompaniji Sony Europe Alberto Ayala.

Kompanija Sony je u saradnji s inovativnom produkcijskom kućom "Unit 9" kreirala i spot "Party Animals" koji prikazuje kako se kućni ljubimci zabavljaju uz hit Martina Garrixa "Animals" i audio sistem GTK-XB7.

Naučnici su i ranije ispitivali kako muzika utječe na životinje i zaključili su, naprimjer, da krave koje slušaju Mozzarta daju više mlijeka.