Zanimljivosti
15

Prvi transrodni muškarac živio u Australiji u 19. stoljeću: Imao tri žene i jedno dijete

Klix.ba
Historijske bilješke otkrile su prvu transrodnu osobu u Australiji. Edward de Lacy Evans bio je radnik, rudar, kovač i orač u Victoriji. Imao je tri braka sa tri žene i odlično je skrivao od javnosti da je ustvari žena.

Evansov identitet je otkriven nakon što je primljen u umobolnicu Kew Lunatic u Melbourneu 1879. godine zbog depresije. Tada je bio u braku s trećom ženom Juliom Marquand i bio registrovan kao otac jednog djeteta. Kada ga je osoblje pokušalo okupati on je odbio da se skine. Tada su ga prisilno skinuli i shvatili da je on žena obučena u mušku odjeću.

Evans se nekada zvao Ellen Tremayne. Kada je Ellen stigla u Australiju u junu 1856. godine kao imigrantica, nosila je haljinu sa muškim hlačama te je imala kofer s imenom Edward de Lacy Evans. Radila je kao spremačica u javnoj kući, a potom je napustila posao i počela se oblačiti kao muškarac.

Svoju prvu ženu Mary Delhunty Edward je upoznao na brodu i oženio se njom. Nakon nje imao je još dva braka, drugi sa Sarah Moore i treći s Marquand. Nakon što je otkriveno da je žena, privukao je veliku pažnju medija u Australiji i svijetu.

Jednom novinaru bio je dozvoljen i razgovor s Evansom u umobolnici, a u svom tekstu zaključio je da je lud. U tekstu se navodi kako Evans izgleda kao pravi muškarac te da je bio podvrgnut brutalnom tretmanu u bolnici. Pušten je 1879. godine i tada je počeo nastupati s Panorama Showmen sastavom. Karijera plesača je kratko trajala i preminuo je u augustu 1901. godine u kući za imigrante u Melbourneu.