{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prostitutke pronašle utočište u Švicarskoj

9.10.2012. u 21:56
17
9
Prostitutke pronašle utočište u Švicarskoj
17
Prostitutke pronašle utočište u Švicarskoj
Foto: Ilustracija
Ženeva slovi za jedan od najskupljih gradova na svijetu, mjesto u kojem iznajmljivanje sobe u centru košta 3.000 dolara mjesečno.
Ovaj podatak govori kako je običnom radniku veoma teško preživjeti u Ženevi, ali jedna stanovnica ovog grada je pronašla način kako da se izbori s tim i osnovala je Sindikat za samozaposlene poduzetnice. Ovaj sindikat je prvi takve vrste u Švicarskoj i ima nekoliko stotina članica koje se bave najstarijim zanatom. One su prodavačice ljubavi.

Nekoliko evropskih gradova ima slične sindikate, ali Švicarska prednjači po slobodi kada je u pitanju prostitucija. Ona je poput utočišta za sve seksualne radnike, pogotovo za one iz Južne Amerike, Istočne Evrope i zemalja EU. Sindikat seksualnih radnika je nova organizacija koja će sarađivati s gradom kako bi unaprijedili uvjete rada i povećali zaradu Ženeve koja ima 8.000 registrovanih prostitutki, rečeno je iz ovog sindikata.

U posljednjih sedam godina, broj registrovanih seksualnih radnika širom ove zemlje povećao se na 14.000, a u ovu brojku nisu uračunati "seksualni asistenti" za osobe s posebnim potrebama.

Dok seks industrija opada u drugim zemljama, vlasti Amsterdama zatvaraju stotine poznatih prozora u crvenoj četvrti, a Francuska planira prostituciju staviti van zakona, seksualni radnici traže svoju priliku u Švicarskoj.
Prednost ove zemlje je i ta što građani Evropske unije ne trebaju imati radnu dozvolu za prva tri mjeseca dok su registrovani u policiji i uredno plaćaju poreze.

Prema riječima Don Juana iz Zdravstvenog centra za klijente seksualnih usluga, svaki peti Švicarac između 20. i 65. godine koristi usluge prostitutki najmanje jednom u životu. To ih svrstava na drugo mjesto u Evropi.

Vjerovatno je zbog toga Švicarska legalizovala prostituciju, a samim tim je stavila pod kontrolu ovu oblast te sprečava eksploataciju žena, trgovinu ljudima, širenje spolnih bolesti, stvaranje kriminalnih mreža i druge probleme povezane sa prostitucijom.

Seksualni radnici su registrovani, plaćaju porez, imaju zdravstveno osiguranje i redovne liječničke preglede. "Uvijek se trudimo da stvorimo prijatno i sigurno okruženje za legalne seksualne radnike", rekao je Patrick Pulh, glasnogovornik ženevske policije za Time.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: