{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prodaje se najveći i najrjeđi okrugli dijamant na svijetu

27.8.2013. u 16:42
10
23
Prodaje se najveći i najrjeđi okrugli dijamant na svijetu
10
Prodaje se najveći i najrjeđi okrugli dijamant na svijetu
Najveći i najrjeđi okrugli dijamant na svijetu izazvao je pometnju među milionerima, koji su spremni da za njega ponudi više od 19 miliona dolara na aukciji.
Okrugli plavi dijamant od 7,59 karata, veličine dugmeta na košulji, nazvan je Premier Blue i jedini je poznati primjerak svoje vrste. Na aukciji u Hong Kongu ponudit će ga aukcionarska kuća Sotheby, 7. oktobra.

Premier Blue je prvi okruglo rezani dijamant na svijetu. Tehnika okruglog rezanja veoma se rijetko koristi u slučaju obojenih dijamanata, zbog velikog odbacivanja materijala tokom procesa.

Zbog svoje rijetkosti, očekuje se da će ovaj dijamant izazvati pravi aukcionarski rat među kolekcionarima, koji su ga slijedili širom svijeta na turniji po Londonu, Ženevi, New Yorku i Dohi.

U Sothebyju predviđaju rekordnu prodaju od 19 miliona dolara.

"Nikada se nijedan plavi dijamant nije pojavio na aukciji, što Premier Blue čini veoma rijetkim kamenom. Već sedam godina je Hong Kong, uz Ženevu i New York, centar trgovine dragim kamenjem", rekao je Quek Chin Yeow, zamjenik predsjednika Sothebyja za Aziju.

Izbor Hong Kong kao mjesta prodaje dijamanta pokazuje koliko je Azija postala važan konzument luksuznih predmeta, budući da je ubrzani rast doveo do stvaranja ultrabogatih kupaca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: