Igračka vrijedna 37 miliona eura
0

VIDEO / Prodaje se najveća kolekcija vozova na svijetu

Sarajevo-x.com
Starinska kolekcija igračaka vozova, željezničkih stanica i svih ostalih figura naći će se na aukciji i očekuje se da bi kolekcija mogla doseći i do 37 miliona eura.

Nevjerovatna zbirka sadrži 35.000 objekata koje je entuzijasta Jerry Greene iz Philadelphije skupljao još od 1960. godine. Kolekcija do sada nije bila prikazana u javnosti.

Igračke u kolekciji su iz perioda od 1850. do 1940 godine, a kolekcija zaista ogromna, tako da je u aukcijskoj kući Sotheby's izložen samo jedan dio.

Naime, tu se nalazi 1.600 kompleta vozova, 700 stanica, američkih i evropskih proizvođača igračaka, i 10.000 figura, koje je uglavnom proizveo njemački proizvođač igračaka Marklin.

"To je bila moja tajna strast i ja sam prikupljao sve što sam mogao", kazao je 67-godišnji Green koji je na zbrici počeo raditi kada je imao 18 godina.

"Moja potraga za najkvalitetnijim vozovima i igračkama odvela me na nekoliko hiljada sajmova igračaka. No, sada je vrijeme da svi uživaju u ovoj zbirci i da cijene sve što sam prikupio", istakao je Amerikanac.

Procjenjuje se da zbirka vrijedi između 30 i 37 miliona eura.

Kolekcija je veoma vrijedna i zbog toga što se tu nalaze i ručno izrađene i ukrašene stanice, te makete zgrada i mostova koji su uništeni tokom Prvog i Drugog svjetskog rata.

"Ovo je strastvena počast zlatnom dobu igračaka i kolekcija je zaista prekrasna. Dočarava nam privilegirani svijet djetinjstva, ljepote i magije", kazao je David Redden iz aukcijski kue Sotheby's.

Greene je odlučio prodati cijelu kolekciju jednom kupcu, a na prodaju se odlučio jer više ne može pronaći niti jedan vrijedan dio koji bi kupio.