Ponovo na tržištu
15

Prodaje se divovski krompir u Australiji, cijena 920.000 dolara

DP
Ovaj prizor privlačio je brojne turiste i samo je jedna od brojnih "velikih stvari" u ovoj državi.

Okružen klupama za izlet, Veliki krompir u glavnoj ulici Robertsona , u Australiji, ponovno se našao na tržištu za 920.000 dolara, piše realestate.com.au.

Prodavači Heather i Neil Tait kupili su 2.000 kvadratnih metara zemljišta 2014. godine za 450.000 dolara kako bi proširili svoj supermarket, koji se sada također prodaje za 1,2 miliona dolara.

Ovaj Veliki krompir visok je 10 m i širok 4 m. Autobusi s turistima ovdje se redovito zaustavljaju, a posjetitelji rade selfieje pokraj krompira.

Napravljen je po uzoru na Sebago vrstu krompira, a sagradio ga je sedamdesetih godina uzgajivač krompira Jim Mauger, na čijem imanju je sniman poznati film Babe. Ovaj predio bogat je crvenom zemljom, što je idealno za uzgoj krompira, pa je ovdje okom šezdesetih bilo 100 uzgajivača.

Veliki kroumpir pridružio se trendu koji broji 140 velikih stvari širom Australije, uključujući Veliku bananu u Coffs Harbouru.

Taitovi priznaju da ovaj krompir među najružnijim velikim stvarima, a agent  Steve Myers, koji ih popisuje, predlaže da bi krompir mogli srušiti ili ga premjestiti iza velikog merino ovna koji se nalazi u Goulburnu.