Šanse 1:2.000.000
0

Preživjela nakon što joj je bukvalno slomljeno srce

Sarajevo-x.com
Zara Roberts
Zara Roberts
Britanka Zara Roberts postala je medicinski fenomen kada je ostala živa nakon saobraćajne nesreće u kojoj je doslovno pretrpjela lom srca.

Dvadesetčetverogodišnjoj djevojci je pukla glavna arterija srca, a doktori kako bi spasili njen život morali su u grudi pumpati krv.

Pored pucanja glavne arterije srca njoj je slomljeno i pet rebara, zadobila je prelom lakta i nožnog članka, probijeno joj je plućno krilo, a došlo je i do krvarenja u mozgu, piše Daily Mail.

Doktori su ostali zapanjeni kada je nakon toga ostala živa. Godinu dana nakon nesreće ponovo je učila kako sjediti, jesti, govoriti i stajati.

Prva dva mjeseca mogla je samo micati prste, a za potpuni oporavak trebalo joj je šest godina. Sada trenerira djecu sa posebnim potrebama.

Zara, koja još uvijek ima problema sa govorom, pamćenjem i pokretima, izjavila je: "Doslovno sam preživjela slomljeno srce. Nesreća me naučila da iskoristim svaki dan, jer živi se samo jednom, a u mom slučaju dvaput".

Nesreća se dogodila u aprilu 2004. godine ostavljajući joj minimalne šanse da preživi. Ona kaže da su ljekari rekli da su povrede bile toliko teške da su joj izgledi da preživi bili jedan naprema dva miliona.

Većina ljudi koji dožive ovu povredu podlegne na licu mjesta zbog unutrašnjeg krvarenja.

Ipak, Zara je zahvaljujući svjetski poznatom kardiologu Abbasu Rashidu ostala živa. Kardiolog, koji je spasio život bivšem treneru Liverpoola Gerardu Houllieru, koristio je revolucionarnu tehniku, te je njenu puknutu aortu zamjenio vještačkom.

Doktor Rashid je njen nevjerovatni oparavak opisao kao pravo čudo.