Zanimljivosti
0

Pretila slonica spašena pomoću dizalice

Klix.ba
Pretila indijska slonica Lakshmi iz Mulanda spašena je od svog vlasnika zlostavljača. Bila je potrebna hidraulična dizalica i 20 ljudi kako bi se 18-godišnja slonica izvukla na sigurno.

Čitavu operaciju izveo je tim od 20 službenika za zaštitu divljih životinja, koji je slonicu prebacio u sklonište. Vlasnici su slonicu pokušali da sakriju od vlasti, a koristili su je za prosjačenje, što je zakonom zabranjeno.

Lakshmi je bila u tako lošem stanju da nije mogla ni da se kreće, usljed čitavog niza zdravstvenih problema, uključujući pretilost, bolove u zglobovima i hronični artritis.

Njeni spasioci iz Šumskog odjela Maharashtra pomoću dizalice su je ubacili u kamion, a zatim prebacili u Wildlife SOS-ov lokalni centar za zbrinjavanje slonova Uttar Pradesh.

"Operacija spašavanja morala je biti izvršena čim je locirano gdje je slonica skrivena. Bilo je mnogo nepredviđenih prepreka, na koje nismo bili pripremljeni, ali nismo mogli da dozvolimo da Lakshmi doživi sudbinu svog pratioca Bijleeja, koji je uginuo", rekao je Yaduraj Khadpekar, veterinar organizacije Wildlife SOS.

Lakshmi se sada oporavlja pod stalnim nadzorom veterinara.

"Lakshmi je klasični primjer zanemarivanja i zlostavljanja zarobljenih slonova, usljed nepažnje i pohlepe vlasnika. Wildlife SOS radi, zajedno sa indijskom vladom, na podizanju svijesti i promjeni tretiranja zarobljenih slonova", rekla je Geeta Seshamani, suosnivačica organizacije Wildlife SOS.