Radi Obamine inauguracije
0

Prešao 5.000 kilometara na biciklu do Washingtona

FENA
Amerikanac Ryan Bowen (22) šest sedmica je vozio bicikl iz Los Angelesa do Washingtona kako bi u utorak stigao na inauguraciju Baracka Obame.

U američku prijestonicu stigao je u nedjelju, prešavši biciklom gotovo pet hiljada kilometara.

Ipak, put prema Washingtonu nije prošao bez problema. Čak 40 puta probušila mu se guma, noći je provodio u šatoru pod vedrim nebom, a na putu ga je čak udario i džip. Bowen je tokom puta izgubio gotovo pet kilograma.

Prije nego što je krenuo na put, ovaj fotograf nikada nije prevalio više od 30 kilometara dnevno na biciklu. Proteklih šest sedmica dnevno bi u prosjeku prešao oko 130 kilometara. Vozeći se sunčanom Floridom, prešao bi čak 240 kilometara.

Bowen, koji je kao volonter sudjelovao u predsjedničkoj kampanji Baracka Obame, kaže da s novim predsjednikom osjeća ličnu povezanost.

Ryan Bowen, kojeg je usvojila bjelačka porodica, miješane je rase. Tako je afroameričkih, indijanskih i bjelačkih korijena.

Njemu su se tokom putovanja na pojedinim etapama pridružili mnogobrojni biciklisti. Kaže da mu je podrška prijatelja, ali i potpunih stranaca pomogla da izdrži iscrpljujuće putovanje, piše bicycle.net.

Kao nagradu, Bowen je dobio ulaznicu za posebno sjedeće mjesto za inauguracijskoj svečanosti, blizu stepenica na Capitol Hillu gdje će Barack Obama danas dati svečanu zakletvu.