Očaravajuće fotografije
0

Polarno svjetlo kroz objektiv aparata Linde Drake

Sarajevo-x.com
Fotografkinja Linda Drake načinila je fascinantne fotografije polarnog svjetla. Ona već godinama, uprkos temperaturama od minus 20, odlazi u Sjevernu Manitobu u Kanadi kako bi objektivom svog aparata uhvatila Auroru Borealis, odnosno sjevernu zoru.

Drake već četiri godine u martu kreće na put kako bi snimila neobičnu nebesku pojavu. Ovoga puta je zaista uspjela načiniti predivne fotografije.

"Većina ljudi putuje u Churchill u Manitobi kako bi fotografisali polarne medvjede koji se u februaru i martu bude iz sna, no ja volim sjediti u šatoru i svaku noć čekati da na nebu zaigra neobična svjetlost, show koji nam priroda daruje i koji oduzima dah", kazala je 40-godišnja Drake, ističući kako je sve te boje na nebu jednostavno oduševe.

"Nadam se da sam na ovim fotografijama uspjela uhvatiti tu ljepotu koja me fascinirala“, kazala je Amerikanka.

Polarna svjetlost se najčešće može vidjeti između ponoći i dva sata ujutro. Aurora Borealis je prirodni fenomen kojeg uzrokuje solarni vjetar. Električki nabijene čestice koje Sunce šalje u svim smjerovima sudaraju se sa magnetnim poljem Zemlje. Svjetlost je obično zelene boje, ali ponekad i crvene.

Linda Drake tvrdi kako je igra svjetlosti oduševljava, te će i u budućnosti dolaziti u Manitobu kako bi fotografisala sjevernu zoru.

"Iskusila veliku hladnoću samo kako bih načinila ove fotografije. Način na koji se svjetlost kreće me u potpunosti fascinira. Četiri godine se bavim ovim i nadam se da ću nastaviti i u budućnosti jer me naprosto očarava", istakla je Drake, prenosi Daily Mail.