Zanimljivosti
261

Pogledajte kako su se djeca nekad odlično zabavljala i bez interneta

Klix.ba
Improvizovani ringišpil na ulici
Dječaci igraju klikera (Foto: Huffington post)
Život prije Snapchata i igrice Candy Crush, sudeći prema današnjim klincima, bio je prilično dosadan. No, ako pogledate galeriju forografija koje vam donosimo u nastavku djeca su se i ranije sjajno zabavljala, i to bez interneta.

Neko bi zaisgurno pomislio da djeca između 1800-te i 1970-te godine zaista nisu imala šta da rade i da su se beskrajno dosađivala. No, kako se čini nalazili su način da se zabave i najiskrenije su uživali u tome.

[VSLIKA]2[/VSLIKA]Sami su izmišljali ono što bi mogli raditi i pri tom bili veoma inovativni. Tako su znali i nasred ulice koristeći rasvjetni stup napraviti svoj mali ringišpil uz pomoć improvizovanih ljuljački i to napravljenih isključivo od špage.

Vozili su biciklo, a na njega bi stavljali igračku konja kako bi izgledalo kao da zapravo jašu.

Igra
Igra"škole" (Foto: Huffington post)

Djevojčice su uživale u igri školice, pravljenju svojih kućica i malih domova za sebe i svoje bebe. Uživale su i vozeći dječija kolica ili pak praveći i niz vodu puštajući malene brodiće. Danas je prava rijetkost vidjeti djecu da to rade.

Igrali su se vodom i nisu se plašili da budu u potpunosti mokri. Pecali su, igrali se konjića, pravili od drveta štapove za golf...

Djeca su se prije pojave savremenih tehnologija igrala sama i time su razvijali svoju maštu i kreativnost.

Dolazak interneta, mobilnih telefona, tableta...struktura porodice se znatno izmijenila a sve sa ciljem boljih postignuća. Tako su igre zamijenili veliki ekrani a razgovore za večerom ili ručkom brza hrana za ponijeti.

Foto: Huffington post
Foto: Huffington post

Stručnjaci odavno upozoravaju da se djeci mora bitno ograničiti korištenje savremenih tehnologija naročito u njihovom ranijem razvoju kako bi se igrali i trčali i time razvili svoje motoričke sposobnosti ali i maštu i sigurnost koja će im kasnije biti potrebne za savladavanje višestrukih prepreka.