Zanimljivosti
32

Pogledajte fotografije životinja koje su preživjele razne nesreće

Klix.ba
(Foto: Sharon Lee Hart)
Fotografkinja Sharon Lee Hart je, kao i svi ljubitelji životinja, zabrinuta zbog njihovog zlostavljanja i zanemarivanja. U svojoj knjizi portreta životinja spašenih sa farme, Hart je odlučila da svoju priču ispriča na malo drugi način.

"Ljude uznemiravaju fotografije na kojima se vidi kako se zlostavljaju i maltretiraju životinje u industrijama hrane ili na farmama, i ne krivim ih zbog toga. Mislim da su te fotografije korisne jer prenose horor i strašne stvari koje se dešavaju iza zatvorenih vrata. Divim se ljudima koji imaju snage da naprave te teške fotografije, ali u mojoj priči sam željela ovom problemu pristupiti na drugi način, kreirajući fotografije od kojih ljudi neće okretati glavu", izjavila je Hart.

Nakon što je posjetila utočište za životinje u Michiganu 2009. godine, iako je ono otvoreno samo nekoliko puta godišnje za javnost, provela je osam sati fotografišući životinje. Inspirisana tim iskustvom, Hart je odlučila posjetiti 10 utočišta tokom jedne godine kreirajući fotografije sretnih životinja koje su preživjele nesretnu sudbinu. Dio svoje zarade od prodaje fotografija je poklonila tim utočištima.

Njen fotografski pristup subjektima je zaista očaravajući. Provodila je sate sjedeći na tlu sa svojim aparatom čekajući da životinje priđu njoj.

"Osjećala sam se kao da sam osvojila neku nagradu kada bi stidna i povučena životinja odlučila ipak da mi priđe. Ta niska perspektiva je svakako pomogla, pogotovo sa malim i niskim životinjama. One su male i ako se podignete iznad njih, ne mogu da vam vide oči. Ne znaju vaše namjere".

Na ovaj način je ostvarila nekoliko interesantnih susreta. U jednom utočištu u New Yorku upoznala je Duncana, jarca koji je pobjegao ispod noža iz mesnice na otvorenom. Duncan se ponašao kao "mlađi nestašni brat" i odmah joj je ukrao rukavice iz zadnjeg džepa.

Upoznala je i ćurku Amelie koja ju je pratila gdje god bi ona krenula. Prisustvovala je i jednom neobičnom prijateljstvu, snimivši ovna po imenu Rambo i kokošku Barbie kako spavaju zajedno u maloj štali.

"Voljela bih da na mojim fotografijama osjetite karaktere i inteligenciju ovih životinja jer one to zaista i posjeduju, i zaista se razlikuju jedni od drugih osobinama kao i ljudi", rekla je fotografkinja Hart.