Zanimljivosti
10

Pogledajte dirljivo oslobađanje rijetkog kita

Klix.ba
Kamera je zabilježila nevjerovatan trenutak u kojem ronilac oslobađa veoma ugroženog kita, zapetljanog u tešku užad. Ribar i ronilac Adrian Colaprete nazvao je taj trenutak najboljim u svom životu.

Colaprete je u vodu skočio samo sa nožem i kamerom te je uspio presjeći užad i osloboditi životinju. Kaže kako je smatrao da je to jedina ispravna stvar koju je mogao uraditi.

On je sa dvojicom prijatelja ribario u vodama američke savezne države Virginije, kada je njegov prijatelj Pat Foster ugledao kita.

Kitovi nisu rijetkost u toj oblasti, ali vrsta tzv. "pravih" kitova, koja je nevjerovatno ugrožena, je prava rijetkost. Krajem 19. stoljeća su gotovo istrebljeni i u svijetu ih postoji jedva četiri stotine.

Posmatrajući kita primijetili su da nešto nije uredu, budući da nije bježao od čamca. Kada su se približili, vidjeli su da se zapetljao u užad. Colaprete je tada skočio da ga oslobodi.

Iako je bio svjestan potencijalne opasnosti, tvrdi da ni u jednom trenutku nije oklijevao, budući da je to bila jedina ispravna stvar koju je mogao uraditi.

Neki američki mediji su ga okrivili da je trebao prvo tražiti dozvolu Nacionalne morske ribarske službe za oslobađanje kita te obavijestiti državne urede za okean i atmosferu.