Zanimljivosti
216

Petogodišnja autistična djevojčica i njena mačka su najbolje drugarice

Klix.ba
Već smo vam pisali o <a href="http://www.klix.ba/magazin/zanimljivosti/petogodisnja-djevojcica-s-autizmom-slika-nevjerovatna-djela/140930019">Iris Grace</a>, petogodišnjoj djevojčici s autizmom koja slika nevjerovatna umjetnička djela.

U priči o nevjerovatno talentovanoj petogodišnjoj djevojčici koja boluje od autizma, a slika predivna umjetnička djela, posebnu pažnju je privukla i njena mačka, Thula.

Irs je autizam dijagnosticiram u decembru 2011. godine, kad su njeni roditelji primijetili da ima problem u komunikaciji sa okolinom. U februaru 2014. godine su joj nabavili mačku sa ciljem da bude dio njene terapije u procesu oporavka, a ubrzo se među njima javilo prijateljstvo i ljubav. Mačka Thula sada vjerno prati svoju prijateljicu u korak - dok slika, spava, šeta prirodom, a čak je s njom i u kadi dok se kupa.

Ova nježna mačka je autističnoj djevojčici pomogla da se otvori i počne verbalno izražavati svoje emocije.

"Kad je Thula tek došla, Iris je nije htjela maziti, no mačka je bila uporna i sad su nerazdvojne. Ova nježna mačka je mnogo pomogla mojoj kćerki, sad je dosta smirenija i sretnija, a Thula je već dio porodice", kazala je njena majka.