{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Djevojčica rođena bez nosa: Iako pati od rijetke bolesti, svima je omiljena

16.7.2014. u 09:55
40
18
Djevojčica rođena bez nosa: Iako pati od rijetke bolesti, svima je omiljena
40
Djevojčica rođena bez nosa: Iako pati od rijetke bolesti, svima je omiljena
Djevojčica Tesa Evans iz Sjeverne Irske ima rijetki poremećaj. Naime, Tesa nema nos, ne osjeća mirise, ali zato može da kašlje, kiše i da se prehladi.
Njena majka Grainne je rekla da nije mogla razumjeti njeno stanje i da se pitala kako je moguće da djevojčica nema nos. Ali kada su je pustili iz bolnice, Tesa se sve više smijala i svakim je danom normalno rasla i napredovala.

"Tesa je odlučna mala djevojčica koja voli svog velikog brata i sestru. Voli da pleše i svako ko je vidi odmah se 'zaljubi' u nju", rekla je Grainne.

Ona i suprug Nathan Evans su u 20- sedmici trudnoće saznali da njihova beba nema nos. Ljekari su im prvo rekli da se pripreme na donošenje teških odluka, ali dalji nalazi su pokazali da je Tesa u principu zdrava. Ipak, porođaj je bio traumatičan.

"Osjećala sam se bespomoćno, jer joj nisam mogla pomoći. Ljekari su je stabilizovali i mogla je samostalno da diše. Dopustili su mi da je držim nekoliko sekundi. Poljubila sam je u čelo i onda su je odnijeli. Trebala sam zaštititi svoje dijete i pomoći mu, ali nisam mogla ništa učiniti. Prvih pet sedmica provela je na intenzivnoj i to mi je bilo pet najgorih nedjelja u životu", ispričala je Tesina majka. Priznaje da se u početku bojala kako će ljudi reagovati kad vide Tesu, ali sada je više nije strah.

"Mislim da Tesa može pomoći ljudima da vide da i 'drugačije' može biti lijepo", ispričala je Grainnne. Tesa će uskoro početi tretman u kojem će dobiti 'vještački nos'.

"Tesa je nama savršena, ali želimo da joj život bude što normalniji", rekli su roditelji.

Tesa je rođena i sa slabijim vidom i ima malu rupu u srcu. Nakon porođaja ljekari su joj operisali mrenu na lievom oku, ali zbog komplikacija ostala je slijepa na to oko. Također kad spava i jede treba traheotomiju kako bi mogla normalno da diše.

"Ne mogu da vjerujem koliko se stvari mogu promijeniti u samo godinu dana. Bila sam jako zabrinuta za svoju djevojčicu kad se rodila, a ona je pobijedila loše prognoze i zaista sam ponosna na to što sam njena mama", zaključila je Graine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: