Zanimljivosti
39

Pas lutalica u 24 dana pretrčao 1.830 kilometara

Klix.ba
Mali bijeli pas lutalica je pokazao nevjerovatnu odlučnost i u toku 24 dana pretrčao 1.830 kilometara dugu biciklistčku trku, koja se održava u Kini.

Njegovo putovanje je počelo kada ga je Zhang Heng, jedan od učesnika utrke, nahranio na autoputu G318, na platou Qinghai-Tibet. Nakon toga Xiao Sa, kako su ga biciklisti nazvali, se više nije odvajao od njih.

Pas je postao poznat u Kini, a pokrenut je i blog koji je pratio sva dešavanja vezana za njega. Blog je u samo dvije sedmice počelo pratiti više od 37.000 ljudi.

Heng, student iz Wuhana u provinciji Hubei, je odlučio učestvovati u utrci zajedno sa svojim prijateljima.

"Ležao je na cesti u blizini Yajianga. Izgledao je umorno. Nahranili smo ga, a onda je počeo pratiti našu ekipu", kazao je Heng.

Svi su mislili da će ih pratiti samo kratko, ali pas je ostao s njima do kraja. Nakon sedam dana putovanja, Heng je otvorio blog u kojem je počeo pisati o malom psu, prenosi Daily Mail.

"Bio neka vrsta podrške svima nama pa smo odlučili svima ispričati njegovu priču", rekao je Heng.

Jedan dio puta vodi i kroz planine na preko 4.000 metara nadmorske visine.

"Mnogi učesnici su na tim predjelima koristili autobuse, ili neka druga prijevozna sredstva. Xiao Sa je sve sama pretrčala. Ja sam je ubacivao u kavez i vozio samo kada bismo išli nizbrdo, jer smo tada išli prebrzo za nju", dodao je Heng.