Guinnessov rekorder
0

VIDEO / Pas čiji je lavež opasniji od ugriza

Klix.ba
Mnogima smeta kada ih lavež psa probudi nedjeljom ujutro. Međutim, susjedima koji žive u blizini Charlieja, zlatnog retrivera čiji je lavež glasniji od polijetanja aviona, mnogo je teže.

Sa nevjerovatnih 113,1 decibela, ovaj šestogodišnji pas laje glasno poput pneumatske bušilice, ili pristojnog rock koncerta.

Charlie je oborio prijašnji rekord koji je držao njemački ovčar iz Londona, a čiji je lavež registrovan na 108 decibela.

Charliejeva vlasnica, Belinda Freebairn iz Adelaidea u Australiji, izjavila je za Deccan Herald da je njen pas razvio ovaj nevjerovatni lavež već u dobi od godinu dana. Sa susjedima, kaže, nema problema, budući da Charlie laje samo na komandu.

Charlie se tako priključio probranoj grupi pasa koji drže Guinessove svjetske rekorde: pekinezeru Puggyju, čiji je jezik dug 11,5 cm, zlatnom retriveru Augieju, koji može istovremeno držati pet teniskih loptica u ustima, i Giant Georgeu, najvišem psu na svijetu.

Snagu Charlijevog laveža najbolje ćete moći vidjeti na zvučnoj skali:

0 db - Najtiši zvuk koji normalno ljudsko uho može registrovati 20 db - Zvuk tihe sobe noću

60 db - Zvuk normalnog razgovora 80 db - Vika 90 db - Podzemna željeznica 110 db - Pneumatska bušilica u blizini 113 db - Charliejev lavež 130 db - Polijetanje aviona na stotinu metara udaljenosti 140 db - Buka na palubi nosača aviona 150 db - Polijetanje mlaznog aviona na 25 metara udaljenosti