Snimak kruži internetom
79

Ovako su Rusi navodno reagovali kada je Ukrajina pobijedila na Eurosongu

I. B.
Nekolicina Rusa imala je burnu reakciju na pobjedu Ukrajine (Foto: Twitter)
Nekolicina Rusa imala je burnu reakciju na pobjedu Ukrajine (Foto: Twitter)
Prva polovica ove godine, nažalost, u znaku je rata u Ukrajini, a mnoge je oduševila činjenica jer je upravo ona odnijela pobjedu na ovogodišnjem Eurosongu. Sada se pojavio i snimak nekolicine Rusa u trenutku proglašenja koji se vrlo brzo počeo širiti internetom.

U subotu je održano finale 66. po redu takmičenja za najbolju pjesmu Evrope, na kojem je ubjedljivu pobjedu odnijela ukrajinska grupa Kalush Orchestra.

U teškim trenucima za ovu zemlju ovakva vrsta podrške bila je od posebnog značaja, a sada je poznata reakcija i nekolicine Rusa koja se vrlo brzo proširila internetom.

Na snimci grupa mladih Rusa okupila se ispred televizije isčekujući proglašenje pobjednika, no kada su voditelji takmičenja pročitali glasove koje je dobila Ukrajina među njima se moglo prepoznati nezadovoljstvo.

Iznenađenje su izrazili vikanjem i negodovanjem, dok su neki u nevjerici prekrili i lice rukama.

Pošto je snimak postao popularan na Twitteru gdje su mnogi komentarisali kako je ovaj momenat učinio pobjedu Ukrajine još "upečatljivijom", oglasila se i jedna Ruskinja koja tvrdi da je ona "plavuša sa snimke".

Javila se i djevojka koja tvrdi da se nalazi na videu
Javila se i djevojka koja tvrdi da se nalazi na videu

"Drago nam je što ste primijetili našu reakciju. Reagovala sam tako isključivo jer nije pobjedila predstavnica Španije. Ona je bila i ostala favorit", napisala je ona.

Inače, Ukrajina je još prije održavanja takmičenja bila favorit na kladionicama, a osvojila je ukupno 631 bod, dok je samo od publike dobila nevjerovatnih 439 bodova čime je prestigla Veliku Britaniju koja je do tada bila u vodstvu.

Nakon svog nastupa, Kalush Orchestra koji je nastupio sa pjesmom "Stefania" javnosti se obratio i dirljivom porukom.

"Molim vas, pomozite Ukrajini, Mariupolju. Pomozite Azovstalu odmah", uzviknuo je pjevač Oleh Psiuk koji se nakon pobjede na Eurosongu vratio u svoju domovinu kako bi se pridružio vojsci u borbi protiv ruskih agresora.

Pobjedu je prokomentarisao i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski koji nije skrivao koliko je zbog nje ponosan.

"Naša hrabrost impresionira svijet, naša muzika osvaja Evropu! Sljedeće godine Ukrajina će biti domaćin takmičenja za pjesmu Eurovizije", rekao je on pa dodao: "Siguran sam da zvuk pobjede u borbi s neprijateljem nije daleko".