Vremeplov do 1946.
299

Ovako su nekada izgledale radne akcije na koritu Miljacke u Sarajevu

L. K.
Foto: Historijski muzej BiH
Foto: Historijski muzej BiH
Historijski muzej BiH u svom arhivu čuva mnoge fotografije koje podsjećaju na minula vremena, a među dragocjenim dokumentima je i crno-bijeli snimak koji prikazuje mlade ljude koji četrdesetih godina učestvuju u radnoj akciji na koritu rijeke Miljacke.

Za vrijeme SFRJ, u bivšoj državi organizovane su radne akcije koje su za cilj imale okupiti mlade ljude kako bi oni volonterski radili na izgradnji puteva, željeznica i željezničkih pruga, javnih zgrada...

Fotografija radne akcije na Miljacki nastala je 1946. godine, a prikazuje grupu dobrovoljaca kako uređuju korito rijeke.

Ove omladinske radne akcije imale su za cilj obnoviti državu nakon razaranja i pustošenja u ratu, a prva je održana 1941. godine. U njima su učestvovali mladi iz svih zemalja bivše Jugoslavije, a rad na terenu koristili su i kao priliku za druženje.

S ekonomskim oporavkom i tehnološkim napretkom je krajem pedesetih smanjena potreba za masovnim korištenjem omladinske radne snage, ali su se radne akcije nastavile na lokalnim nivoima.

Vrijedi podsjetiti i da su o omladinskim radnim akcijama napisane stotine članaka, ali i brojni romani. O njima je pisao Miroslav Krleža, Branko Bauer snimio je film "Prekobrojna", a Arsen Dedić napisao pjesmu "Hej haj brigade".