Myanmar
0

Otvoren najveći rezervat za tigrove na svijetu

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
U državi Myanmar napravljen je najveći rezervat za tigrove na svijetu. Zona koja je bila namijenjena za rezervat proširena je čak tri puta, javlja AFP.

Smatra se da je čitava dolina Hukaung, velika čak 21.970 kvadratnih kilometara, namijenjena samo za produžetak vrste ove divlje mačke.

Potez je veliki korak naprijed u očuvanju svjetske populacije tigrova za koju se smatra da se smanjila na brojku od samo 3.000 jedinki.

Prema procjenama rezervat može primiti nekoliko stotina tigrova. Ilegalni lov ovih prelijepih životinja smanjio je njihov broj na samo 50 u regiji.

Pretpostavlja se da je prije 100 godina u dolinama i šumama Azije živjelo 100.000 tigrova, ali im se broj drastično smanjio zbog smanjenja njihovih prirodnih staništa i krivolova. Smatra se da je dolina Hukaung jedna od posljednjih primjera rezervata kao zatvorene šume, a mogla bi biti dom i velikim sisarima, kao što su planinski leopardi i azijski slonovi.

"Rezervat je jedan od najvažnijih staništa tigrova na svijetu i ja sam oduševljen što ljudi i vlada Myanmara razumiju važnost očuvanja ove vrste", rekao je izvršni direktor grupe za očuvanje divljih mačaka "Pantera", Alan Rabinowitz.