|

Otkrivena još jedna vrsta tiranosaura koji je harao prije 79,5 miliona godina

Otkrivena još jedna vrsta tiranosaura koji je harao prije 79,5 miliona godina
82
D
DP
11.2.2020. u 22:48
21
komentara
82

dijeljenja
Otkrivena još jedna vrsta tiranosaura koji je harao prije 79,5 miliona godina Ilustracija: Shutterstock
Tiranosaur rex, kralj dinosaura, stekao je novog člana porodice. Novootkriveni predator harao je Sjevernom Amerikom u doba kasne Krede.
Fragmenti fosilizirane lobanje koji su pripadali prethodno nepoznatoj vrsti tiranosaura pronađeni su u južnoj Alberti u Kanadi. I sve to zahvaljujući Johnu De Grootu, farmeru i paleontologu entuzijastu koji je pronašao fosil, navodi se u saopćenju Kraljevskog muzeja Tyrrell u Alberti, gdje će fosili uskoro biti izloženi, piše CNN.

Ovo je prvi novi tiranosaur koji je pronađen u Kanadi poslije 50 godina i ujedno jedna od najstarijih vrsta tiranosaura pronađena u Sjevernoj Americi. Istraživači vjeruju da je ovaj Thanatotheristes degrootorum živio oko 2,5 miliiona godina prije svog bliskog rođaka, Tiranosaura rexa.

Thanatotheristes degrootorum je prije 79,5 miliona godina vladao zemljom, danas poznatom kao Sjeverna Amerika, kao zastrašujući predator. Mogao je izrasti i do 30 stopa ili devet metara dužine, a težio je više od dvije tone. Poređenja radi, Tiranosaur rex je mogao dostići oko 12 metara dužine.

Njegovo ime predstavlja kombinaciju riječi "Thanatos", grčki bog smrti, i riječi "teriste" - onaj koji žanje. Drugi dio imena odabran je u čast De Groota koji je fosile pronašao tokom pohoda u blizini Haysa, Alberta.

"Pronalazak kosti vilice bio je apsolutno zapanjujući! Znali smo da je poseban jer se jasno vide fosilizirani zubi", kaže De Groot.

Jedinstvene osobine fosila pomogle su istraživačima utvrditi da je riječ o posebnoj vrsti, navodi se u istraživanju.

"Thanatotheristes se razlikuje od svih ostalih tiranosaura po brojnim karakteristikama lobanje, ali najistaknutije su grbe na nosu koje se protežu sve do gornje vilice", rekao je Jared Voris, vodeći autor studije.

Tokom godina je otkriveno mnoštvo fosila dinosaura u Kanadi, tačnije Alberti. Ovaj novootkriveni fosil pridružuje se porodici drugih tiranosaura koji su pronađeni u Kanadi - Daspletosaur, Gorgosaur, Albertosaur i Tyrannosaur rex.

Daspletosaur je posljednje otkriće fosila tiranosaura u Kanadi i pronađen je 1970. godine. Otkriće ovog fosila omogućilo je istraživačima utvrditi da su različite grupe tiranosaura živjele širom Sjeverne Amerike, odvojene jedna od druge tokom razdoblja kasne Krede prije 74 do 80 miliona godina.

Grupa Daspletosaura, kojoj je pripadao Thanatotheristes, lutala je između južne Alberte i Montane, dok je druge bilo moguće naći u središnjoj Alberti ili u južnim dijelovima SAD-a.

Među poznatim savremenicima Thanatotheristesa, također otkrivenih u Alberti, nalaze se i rogati Ksenoceratops. Mnogi drugi dinosauri pronađeni u Alberti datiraju iz razdoblja prije 66 do 77 miliona godina.

(G.S.)
Prijavi grešku


Komentari (21)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...