Kontroverzna odluka
22

Osujećen plan Njemačke željeznice da uz pomoć "neprijateljske muzike" odbije beskućnike

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Njemačke željeznice su imale kontroverzan plan da uz pomoć "neprijateljske muzike" odbiju beskućnike s berlinskog sistema metroa, takozvanog S-Bahna, što su svojim protestnim koncertom osujetili umjetnici.

Njemačke željeznice (Deutsche Bahn - DB) odustale su od kontroverznog plana da puštaju atonalitetnu muziku na berlinskoj željezničkoj mreži S-Bahn, kao svojevrsnu metodu odbijanja beskućnika i narkomana.

Atonalitetnost je naziv za savremenu muziku koja se ogleda u odsustvu tonaliteta, odnosno bilo kakvih harmonijskih odnosa.

Šema "neprijateljske muzike" trebala je biti ispitana na stanici Hermannstrasse, ali je to otkazano nakon protestnog koncerta savremene muzičke organizacije Initiative Neue Musik.

Održali su atonalitetni koncert van stanice u znak protesta, a jedna od njihovih članica Lisa Benjes je kazala da se protive "eksploataciji tog oblika umjetnosti protiv ugroženih ljudi".

Koncertu je prisustvovalo blizu 300 ljudi, uključujući i beskućnike kojima je ponuđena hrana. Menadžer S-Bahna Friedemann Kessler također je bio prisutan na koncertu, odlučivši da odbaci planiranu šemu.

Benjes je istakla da umjetnost ne treba biti oružje protiv ljudi.