Zanimljivosti
140

Osam životinjskih hibrida za koje niste znali da postoje

Klix.ba
Lavgar
Čovjek odavno ukrštava različite životinjske vrste kako bismo imali veću korist, a hibridne vrste zauzimaju značajan dio mnogih kultura. Ovih osam nevjerovatnih "hibrida" ne spadaju ni u jednu od kategorija. Nastale su iz naučnih razloga, a mogu se vidjeti i danas.

Lavgar (mužjak lava i ženka tigra)

Ova životina je mnogo veća od jedinki vrsta od kojih je nastala. Prosječna težina odraslog "lavgara" iznosi 410 kilograma. Naučnici tvrde da ne bi mogli opstati u prirodi s obzirom na, kako je navedeno, umanjene intelektualne sposobnosti.

Kovca ( mužjak koze i ženka ovce)

Također i u ovom slučaju postoji veoma mali broj živih jedinki. Naime, mješanci koze i ovce se uglavnom rađaju mrtvi.

Tigav (mužjak tigra i ženka lava)

Slično kao i lavgari ove životinje, prema riječima naučnika, ne bi mogle opstati u prirodi. Poznato je da se mogu s njima i razmnožavati, međutim, veliki problem bi bilo imenovati tu životinju.

Kama ( mužjak kamile i ženka lame)

Prvi ovakav primjerak nastao je u Centru za reprodukciju kamila u Dubaiju 1998. godine putem umjetne oplodnje. Njihova prvobitna namjera je bila iskorištavanje krzna i vučne sile, međutim rođeno je samo pet jedinki "kame".

Lavguar ( mužjak jaguara i ženka lava)

Ovo je veoma rijetka kombinacija, s obzirom na to da oplodnja uspijeva u jednom od stotinu pokušaja. Lavguari su veoma kratkog životnog vijeka i ne mogu se razmnožavati.

Mula (mužjak konja i ženka magarca)

Mula je danas veoma česta i korištena vučna životinja. Naime, mule krasi otpornost magarca, a snaga i brzina konja.

Delfin ubica (mužjak delfina i ženka kita ubice)

Iako su kit ubica i delfin bliski srodnici, ovaj "hibrid" je veoma rijedak. Na svijetu zasad postoji samo jedna živuća jedinka.

Zebarac (mužjak magarca i ženka zebre)

Ove životinje su veoma niskog rasta i kratkog životnog vijeka. Zbog toga na svijetu postoji tek nekoliko primjeraka koji žive u zoološkim vrtovima.