Zanimljivosti
0

Originalna letjelica iz serije "Star Trek" restaurirana za NASA-in muzej

Klix.ba
Galileo
Galileo
U Houstonu je, nakon devet mjeseci pažljivog rada, restaurirana letjelica Galileo iz izvornog serijala "Star Trek" iz '60-ih godina. Letjelica će sada postati eksponat u NASA-inom muzeju.

Letjelicu je na aukciji za 68 hiljada dolara kupio fan serije Adam Schneider, restaurirao je i sada će je donirati muzeju.

"Ovo je nevjerovatno. Uprkos tome što je vani provela 50 godina, a izgrađena je da potraje godinu ili dvije, ona je spremna za svoje naredno putovanje", rekao je Schneider.

Galileo će se "prizemljiti" u Muzeju Svemirskog centra Houston, u blizini Svemirskog centra Johnson, gdje će se pridružiti ostalim memorabilijama iz tzv. "Svemirskog doba". Zvanično predstavljanje zakazano je za 31. juli.

"Ovo će biti centralni dio naše postavke, a pokazivat će vezu između naučne fantastike i stvarnih svemirskih putovanja", rekao je Schneider za Huffington Post.

Letjelica je javnosti predstavljena 1967. godine u epizodi "Galileo Seven", u kojoj komandant Spock spušta oštećenu letjelicu na neprijateljsku planetu.

Galilea je kreirao prerađivač automobila Gene Winfield, a napravljen je od drveta kombinovanog sa limom i čeličnim okvirom. Pojavio se u sedam epizoda serije, prije nego je ona otkazana 1969. godine, nakon tri sezone prikazivanja.

Nakon otkazivanja serije, letjelica je prošla dugo putovanje. Prvo je donirana školi za slijepe, a onda je prodata kolekcionarima memorabilija, u čijem vlasništvu je bila sve dok je Schneider nije kupio na online aukciji.

"Moj plan je bio da kupim letjelicu, restauriram je, a zatim doniram", rekao je Schneider, koji je na restauraciji radio zajedno sa kolegama fanovima Alecom Petersom i Hansom Mitakisom.